Rólunk Képzések Hírek Jelentkezés Videók Tanáraink Kapcsolat Archívum
Rólunk Képzések Hírek Jelentkezés Videók Tanáraink Kapcsolat Archívum

Feith Réka

Nemzetközi vizek, TV2 Akadémia, majd bulvárújságírás után: Feith Réka, Tények, Budapest

Mesterségem címere: riporter

Amerika, London, Berlin, Varsó, Story, Best, Blikk és még sorolhatnánk. Feith Réka nem csak több hazai médiacégnél fordult már meg, hanem a világ több részén is élt már.

Úgy hallottam, nagy világjáró vagy!

Igen, sok helyen megfordultam már. Amerikában éltem egy évet, itthon német kéttannyelvű gimnáziumba jártam, ahol cserediákként szinte egész Németországot beutaztuk. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy ilyen sok kultúrával megismerkedhettem, és a nyelvtudásomat is nagyrészt ennek köszönhetem. Három egyetemi évem alatt angoltanárként idegenvezetőket, légi utaskísérőket tanítottam, valamint csoportvezetőként is dolgoztam, többek között Oxfordban, Lindauban és Máltán.


Miért választottad a TV2 Akadémiát?

Mikor hazajöttem Amerikából, az ELTE amerikanisztika szakát választottam, melyre mindössze 60 embert vesznek fel. Már akkor tudtam, hogy az angol tanári pálya helyett valami izgalmasabbat szeretnék, így felvettem második szaknak a szerkesztői ismeretek minort, szóvivőnek tanultam és emellett jelentkeztem a TV2 Akadémia szerkesztő-riporter szakára. Imádtam az órákat, főként a tanárok miatt, olyan emberek tanítottak, akik valódi szakismeretekkel, gyakorlattal és szakmabeli elismertséggel rendelkeznek.

Hol szereztél tapasztalatot a Tények szerkesztősége előtt?

Már az első félévem alatt nyolc hetet dolgoztam az Aktívban gyakornokként, itt ismerkedtem meg egy forgatás alatt a Story magazin mai főszerkesztőjével. Akkor még nem volt lehetőségem itt maradni a TV2-nél, így ebben az irányban indultam el. Az Aktívban szerzett tapasztalatok után nem volt nehéz bulvár témájú anyagokat küldeni neki, végül munkát ajánlottak. Sok kitartás kellett hozzá, hogy bedolgozzam magamat a csapatba. Olyan emberek közé kerültem, akik már 10 éve vannak a szakmában, így nem kis kihívás volt kitűnni a többiek közül, de én mindenképpen meg akartam felelni. Először Story, Best, Story online cikkeket írtam, majd szabad kezet kaptam és szerkesztettem a Best 5 oldalas kis híreit, ezen kívül címlap sztorikat gyűjtöttem napról napra. Nem volt könnyű a nulláról teljesen beleásni magamat a bulvárba, előtte soha nem írtam újságot sehol. Ráadásul munka mellett nagy kihívás volt elvégezni a mesterképzést a Kommunikációs Főiskolán. Egy év havilapozás után úgy gondoltam, hogy egy másik műfajban is szeretném kipróbálni magam, így kerültem a Blikk napilapos őrületébe. Olyan volt, mint egy gyár, reggeltől estig témákat gyűjtöttünk, nagyon sokat számított kapcsolatrendszer. A Stroy és a Blikkes évek alatt is hívtak vissza a TV2-höz, de a Tények még váratott magára. A Blikk szerkesztőségében hamar beletanultam a szakmába, egy év után megválasztottak az év újságírójának. Ezután kiküldtek Londonba, Varsóba, amit nagyon élveztem. Egy idő után belefásultam a napilapos mókuskerékbe, és a sztárhírek vadászásába, így nagyon megörültem, amikor végül riporteri állást ajánlottak a TV2-nél tavaly júniusban.


Milyen volt a váltás a bulvár után a Tények komolyabb témáira?

Mindkét műfajnak megvan a maga szépsége. A napilap után komolyabb témák is érdekelnek, mint például a külügyi hírek, de a mai napig szeretem a kulturális témákat, nagyon élveztem, amikor az operabálon interjúztam egy nemzetközi operaénekessel, vagy a Swing premierjén Törőcsik Marival.

Hogy érzed magad újra itt a TV2-nél?

Azt hiszem, kijelenthetem, ez eddigi legjobb munkahelyem, szerintem itt tényleg megbecsülik az embert. Aki dolgozott már a bulvárban, az tudja, hogy ott mekkora harc folyik a sztorikért, mennyit számít, hogy egy sztár neked mondja le elsőnek, hogy válik vagy szülni fog. A bulvár egy sokkal keményebb világ, itt más kihívások vannak. Kimész egy családhoz, ahol az apuka öngyilkos lett, és meg kell győznöd a nőt, hogy neked meséljen a történtekről, miközben mellette sír a gyereke. Ez más fajta nehézség. Amíg lehet, szeretnék itt maradni és rengeteget fejlődni. Egyelőre beszédtechnika tanárhoz járok, és minden nap tanulok valami újat.

Hogyan tovább, mik a terveid a jövőre nézve?

Legnagyobb álmom, hogy később külügyi riportokat készíthessek a Tényeken belül. Németül és angolul is felsőfokon beszélek, szeretnék külföldre is kijutni riporterként, tudósítani például majd a cannes-i filmfesztiválról. Nem riadok vissza a keményebb sztoriktól sem; a Germanwings tragédia után is szívesen kiutaztam volna tudósítani a helyszínről. Ma délelőtt a francia nagykövettel interjúztam a klímaváltozásról, az is izgalmas volt.

Magyarkuti Eszter
TV2 Akadémia, gyakornok

2015. május 29. 13:37

KÉPZŐINTÉZMÉNY: TV2 ZRT. – 1145-BUDAPEST, RÓNA UTCA 174.
(KSH SZÁM: 24802882-6420-113-01)

2021 TV2 ZRT.
POWERED BY NEOPORT CORE CMSÜdvözöljük a honlapján!

Oldalunkon a TV2 Akadémia által
indított képzésekről tájékozódhat!