Rólunk Képzések Hírek Jelentkezés Videók Tanáraink Kapcsolat Archívum
Rólunk Képzések Hírek Jelentkezés Videók Tanáraink Kapcsolat Archívum

Áfra Marietta

Műsorvezető képzés után a Fem3 Café szerkesztőségébe

Áfra Marietta már televíziós gyakorlattal a háta mögött érkezett a TV2 Akadémiára, ahol a 2014 januárjában a műsorvezető szakra nyert felvételt. Csoporttársaival együtt élőben vizsgázott a FEM3 Cafe műsorában, ahol már szerkesztőként dolgozik.

A TV2 Akadémia előtt már részt vettél hasonló profilú képzésen és szerkesztőségben is szereztél már gyakorlatot. Ez hol, és hogy történt?
Velem minden fordítva történt. Normál esetben egy televíziós karrier csúcsa, hogy valaki élő műsort vezet. Én 22 évesen egy húzós nyári vizsgaidőszak után mentem a Komjádiból egy kisebb tévéhez castingra. Hírolvasót kerestek. Bruttó két perc után kiderült, hogy közöm nincs a szakmához. Olyan hangsúllyal olvastam az aktuális hírt, mint ma a keresztlányaimnak a Bogyó és Babócát. De láttak bennem fantáziát, visszahívtak, hogy legyek a kulturális műsoruk szerkesztője. Kereken tíz napja voltam "szerkesztő", amikor az adás előtt öt órával közölték velem, hogy aznap én vezetem az egyórás élő műsort hat vendéggel. Életem leghosszabb öt órája volt... Így lettem "műsorvezető"! Fantasztikus időszak volt, remek gyakorlóterep. Minden létező bakit elkövettem. Viszont érdemi visszajelzést nem kaptam. Csak Anyukámék üzengettek, hogy nem áll jól a hajam, és a kérdésemet, ne így, hanem úgy fogalmazzam meg.

Később úgy döntöttem, hogy én ezt a szakmát megtanulom. Jelentkeztem a Komlósi Oktatási Stúdióba, ahol a szerkesztő-riporterként végeztem. Majd dolgoztam külső gyártású produkciókban, a Magyar Televíziónak, Labdarúgó Szövetségnek, Ericsson-nak, és belekósotoltam a rádiózásba is.


Miért jelentkeztél a TV2 Akadémiára?
Szomorúan tapasztaltam, hogy szinte lehetetlen a nagyobb televíziók kapuin bejutni. Így gondoltam veszek magamnak egy belépőt a TV2-be. Befektetésnek tekintettem. Na meg persze tudtam, hogy olyan gyakorlati oktatást kínál, ahol a legjobb műsorkészítőktől és képernyősöktől kapunk tréninget. Az év során sokszor élesben is kipróbálhattuk magunkat, azokban a stúdiókban, ahol a nagyok élőben űzik ezt a mesterséget. Boldog voltam, hogy újra fejlődhetek.


Milyen volt megtudni, hogy élőben vizsgáztok? Hogyan értékeled a vizsgád?
Örültem neki! Nagy lehetőségnek tartottam, egy „all-in” szituációnak, életem egyik nagy 8 percének, amikor mindent bele kellett adni. Még többéves vizsgarutinnal is elképzelhetetlen szívdobogás, amikor a szakma nagy halai egy rögtön ítélő bíróságként élőben osztályoznak. Nagyon képben kellett lenni és bírni a stresszt. Mindenképpen olyan interjúalanyt szerettem volna választani, akinek az élete, személyisége kereskedelmi tévés szempontból érdekes lehet. Hatalmas előnye a TV2 Akadémiának, hogy élőben vizsgázhattunk. Ezt semmilyen más intézmény nem tudná biztosítani a tanulóinak.


Milyen gyakorlatokon vettél részt a képzés alatt?
Először a Naplónál kezdtem, ez régi álmom volt. Szerencsésnek érzem magam, hogy az utolsó gyakornok lehettem, aki gyakorlatot teljesített a szerkesztőségben a műsor megszűnése előtt. A Napló komolyabb műfaja közel áll hozzám. Én vérbeli riporter vagyok, baromi kíváncsi, mindig érdekelnek a miértek. Már gyermekkoromban mikrofonnal rohangáltam otthon és faggattam a családomat az állatkerti élményekről. Apukám volt az operatőröm.


Ezután a Fem3 Caféhoz kerültél. Miben jelent mást számodra ez a műsor?
A TV2 Akadémiánál kereskedelmi tévés profilú oktatást kaptam, míg ezelőtt inkább a közszolgálati vonalat képviseltem. A sulinak köszönhetően befogadóbb lettem a bulvárra. A FEM3 Caféban egészséges arányban foglalkozunk minden témával.


Belefér bármi más az életedbe? Úgy tudom, angolt is tanítasz.
Az angol tanítást abba kellett hagynom. A média képes beszippantani az embert, észnél kell lenni, és meghúzni a határokat. Nekem a média a hobbim is. Néha 120 százaléknyi kreatív energiát égetek el egy nap. Komolyabb, mint bármelyik sztárdiéta, amivel foglalkozunk a FEM3 Caféban.


Hogy érzed magadat az új munkakörödben?
Nagyon változatos és érdekes egy napi magazin szerkesztése. Persze nagyon kemény és pörgős is. Jól tudom kamatoztatni azt, amit eddig tapasztaltam, láttam és tanultam. Klassz a csapat. Imádok „brainstormingolni” az asztalszomszédommal, Zele Krisztával. Amiben igazán jók vagyunk, az a kajarendelés.


Mik a további céljaid?
Az első lépésként a szerkesztői fortélyokat szeretném profin elsajátítani. Fontos beleásnom magam a belső rendszer használatába, átlátni még jobban a szerkesztési elveket. Azt vallom, hogy valaki csak úgy lehet jó műsorvezető, ha szerkesztői aggyal gondolkozik. Aztán, hogy lesz-e lehetőségem újra képernyőzni, az a jövő zenéje...


  

2015. február 11. 10:48

KÉPZŐINTÉZMÉNY: TV2 ZRT. – 1145-BUDAPEST, RÓNA UTCA 174.
(KSH SZÁM: 24802882-6420-113-01)

2021 TV2 ZRT.
POWERED BY NEOPORT CORE CMSÜdvözöljük a honlapján!

Oldalunkon a TV2 Akadémia által
indított képzésekről tájékozódhat!