Rólunk Képzések Hírek Jelentkezés Videók Tanáraink Kapcsolat Archívum
Rólunk Képzések Hírek Jelentkezés Videók Tanáraink Kapcsolat Archívum

Vitányi Judit, a Tények új híradósa

"... a jövőmet kaptam a TV2 Akadémiától."

A Magyar televízió és a Debreceni TV után gyakorlott műsorvezetőként döntött úgy, hogy a TV2 Akadémián szeretné fejleszteni magát. Az itt töltött idő alatt még zenei képzettségét is kamatoztatni tudta, bebizonyítva, hogy mennyire hasznos, ha az ember több lábon áll. Vitányi Judit gitárművésszel, volt- akadémistánkkal beszélgettünk, aki június óta a Tények és Tények Este műsorvezetője.


Az MTV után már-már azt hittem, itt a vége a TV-s pályafutásomnak, így nagyon megörültem, amikor a DTV-hez visszahívtak tavaly. Ekkor döntöttem úgy, hogy bár benne voltam a szakmában, a tévézés mellett a Kodály Filharmonikusok konferansziéja voltam, szeretnék hivatalosan is képzett lenni. Nem akartam éveket iskolapadban tölteni, volt már két zeneművész diplomám, így a TV2 Akadémia Műsorvezető képzése ideális volt számomra.


A TV2 Akadémia pedig tudott újat mutatni…


Korábban nem igazán láttam bele a szerkesztőség napi munkájába, és a sok munka mellett tudtam, hogy ez nem is sikerülhet. A TV2 Akadémiára viszont muszáj voltam időt szánni, bármennyi munkám is volt, így végre elmélyülhettem a szakmában.
A gyakorlatokon nagyon sokat kaptam, rengeteget tanultam és tapasztaltam. Először, nagyjából egy éve kerültem a Tényekhez, riporter gyakornokként. Ez mérföldkő volt számomra, megbizonyosodtam róla, hogy ezt akarom csinálni, és egy új perspektívából láttam a szerkesztőségi munkát és a műsorvezetői feladatot. Azóta is azt vallom, hogy bármilyen negatív hírrel van dolgunk, a cél, hogy felkeltsük az emberek figyelmét. Ha már csak 1 ember is, teszem azt, jobban figyel egy veszélyes kanyarban, már elértük a célunkat.


Mi az, ami a legtöbbet adott neked az órák közül?

A gyakorlati szerkesztőségi munka mellett a nagy közös beszélgetések az elméleti órákon, és a Mokka stúdiós gyakorlatok.

A gyakorlataid alatt több helyen is kipróbáltad magad, ahol váratlan feladatokkal szembesültél...


Már a szóbeli felvételin előkerült, hogy melyik műsor érdekelne. Tudtam, hogy a Tények az a szerkesztőség, ahol, ha mód lenne rá, nagyon szívesen dolgoznék. Itt tanultam a legtöbbet a szakmáról. Ezután a Virtuózok casting csapatához csatlakoztam. Ez tökéletesen illett a „profilomba”, komolyzenei tehetségkutatóként. Hamar kiderült a Virtuózok stábja számár, hogy nekem nem idegen a zene világa. A forgatásokon a zongorakísérő mellé kellett egy lapozó, én pedig tudtam kottát olvasni, így megkaptam a feladatot. Azon viccelődtünk, hogy lapozóként többet voltam kamera előtt, mint bárki 


Ez egy nagyon jó és izgalmas élmény volt. Mikor kiderült, hogy konferálással is foglalkozom, felkértek, hogy vezessem a szilveszteri, jótékonysági Virtuózok koncertet. Budapesten ez volt a „debütálásom” 4000 ember előtt a Tüske Csarnokban.
Ezek a lehetőségek nagyon sokat jelentettek, és amit korábban nyilatkoztam, most is tartom: a jövőmet kaptam a TV2 Akadémiától.


Műsorvezető szakon a vizsgád egy élő műsor vezetése volt, ahol a témád és a műsorvezetői stílusod is elnyerte az értékelők tetszését. Hogyan választottál témát és hogyan készültél fel?


Olyan témát kerestem, ami illik a Fem3 Café stílusába. A mandalák és az ezotéria akkoriban kezdett el érdekelni, jó választásnak tűnt. Vörös Tamás, a vezető tanárunk a témaválasztásnál figyelmeztetett, hogy ne olyan interjúalanyt válasszunk, akivel nagyon „szakmázós” lehet a beszélgetés. Hiszen nem magunknak, hanem a nézőnek csináljuk! Így zenész nem jöhetett szóba nálam, utólag pedig nem is bánom, sőt nagyon élveztem a beszélgetést.


Ágival, a mandalakészítővel lakásán előinterjúztam, ami az utolsó vizsga előtti héten jött csak össze… Mivel nagyon jó interjúalany volt, mondhatni „jól beszélt”, nem volt kérdés, hogy inkább erre tesszük a hangsúlyt, mint hogy a készítést mutassuk be. Nagyon érdekes témákat érintettünk végül élesben, ami előtte nem merült fel.


Azt mondják, az első élő interjúd örök emlék marad. És valóban. Ágival a mai napid tartjuk a kapcsolatot, sőt még egy karriermandalát is kaptam tőle.


Mit tanácsolsz a jövő műsorvezetőinek, hogyan érhetnek célba?


Fontos a rutin és hogy mindig dolgozz a jövődön. Becsüld meg a kis lehetőségeket, a helyi tévéket, és képezd magad!
Merjünk nagyot álmodni, és az sem árthat, ha csináltatunk egy karriermandalát…


 

2015. augusztus 11. 13:52

KÉPZŐINTÉZMÉNY: TV2 ZRT. – 1145-BUDAPEST, RÓNA UTCA 174.
(KSH SZÁM: 24802882-6420-113-01)

2021 TV2 ZRT.
POWERED BY NEOPORT CORE CMSÜdvözöljük a honlapján!

Oldalunkon a TV2 Akadémia által
indított képzésekről tájékozódhat!