Rólunk Képzések Hírek Jelentkezés Videók Tanáraink Kapcsolat Archívum
Rólunk Képzések Hírek Jelentkezés Videók Tanáraink Kapcsolat Archívum

Marton Sándor

A Tények szerkesztő- riportere


Marton Sándor amióta csak kiszállt az iskolapadból, a médiában dolgozik. 6 évnyi rádiózás után döntött úgy, hogy jelentkezik a TV2 Akadémiára, 2014 óta pedig a Tények embere, szerkesztő- riporter.


Mikor és miért döntötted el, hogy ez a te utad?


Már 8 éve ennek, 2007-ben még középiskolában egy médiaszakkörös kiránduláson látogattunk el egy kis rádió stúdiójába. Ki is próbálhattunk dolgokat, és annyira megtetszett, hogy később maradtam is. Ezután iskolarádiót is alapítottunk, majd egy kereskedelmi rádiónál kezdtem el dolgozni.

Hogyan kezdődött a profi rádiós pályafutásod?

Hódmezővásárhelyi rádiónál műsort vezettem és a hírportálra cikkeket is írtam a gimi alatt. Ezután a szegedi helyi kereskedelmi rádióban kezdtem el dolgozni, és szinte minden ott futó műsort vezettem is. Az egyetlen a napi reggeli műsor volt- adásbiztonsági okokból ebben nem dolgozhattam, mert nem voltam szegedi és bejutás mindig rizikós…


A rádiózásban lépcsőről lépcsőre jártam ki az utamat. Kezdtem egy esti műsornál, aztán már főműsor időben dolgozhattam, majd 2 műsorom is lett.
Egy ideig a TV2 Akadémiával párhuzamosan is csináltam a rádiózást, de végül választanom kellett.


Mit vártál a TV2 Akadémiától a rádiózás után?


6 éves rádiós múlttal bírtam addigra, szerettem volna a tévében is kipróbálni magam, kíváncsi voltam, hogy egyáltalán tudom-e csinálni.


Mire emlékszel vissza legszívesebben a képzésekből?


A stúdiós gyakorlati órákra. Akkoriban futott a Mr&Mrs, a Sztárban sztár is, de a Mokkás gyakorlatokat is nagyon szerettem. Már az első gyakorlati óráimon ki is derült, hogy mennyi mindenre kell odafigyelni egy tévés műsorvezetésnél. A rádióban nagyon komplexnek kell lenni, mert gyakran egyben vagy a műsorvezető, kvázi felelős szerkesztő, és értened kell a technikához is.


Itt viszont teljes testeddel vagy jelen, figyelned kell, mikor nézel a súgókártyára, mikor sétálj a színpadon és hogyan, vagy arra hogy mikor érkezik a vendég, és mindeközben a füledre is kapod a utasításokat…

Előbb a Tények riportere, majd szerkesztő-riportere lettél. Hogyan érted el ezt?


A 6 hetes szakmai gyakorlatot addig húztam, amíg csak tudtam a rádió miatt. Közben persze a tanáraim az Akadémián nagyon bíztattak, hogy próbáljam ki magam a szerkesztőségekben. Végül úgy döntöttem, hogy jelentkezem a Tények gyakorlatra, ami annyira jól sikerült, hogy tovább is maradtam.
Ezeket persze végig megbeszéltem a korábbi főnökömmel, aki nehéz szívvel, de elengedett, mikor már egyértelmű volt, hogy van helyem a Tények szerkesztőségben.


Műsorvezetőből szerkesztő- riporter, milyen váltás ez neked?


Tudtam, hogy az Akadémia elvégzése után nem kerülhetek rögtön képernyőre, és a szerkesztés és a riporteri munka nem állt messze tőlem. Most szerkesztőként és riporterként is dolgozom, és nagyon örülök, mert így igazán átlátom a folyamatokat. Nagyon összetett a munkám, ha nem riportot készítek, akkor demókat, vagy műsort szerkesztek és sokszor, ha nagy a hajtás a műsorvezető felkészítésében is segítek egy Tények Este beszélgetéshez.


Mi az, ami munka után ki tudod magad vonni a forgalomból?


Imádom a síelést, a kezdetét sem tudom megmondani, mióta. Imádom az osztrák vidéket, már csak a kilátás a tájra is kikapcsol. Így ha van egy kis szabadidőm, akkor havat keresek télen-nyáron. Épp egy hónapja voltam utoljára síelni.
Ez persze nem igazi „munka utáni” kikapcsolódás, de szerencsére van száraz párja, a sí- fitnesz, amit bármikor be tudok iktatni.


 

2015. augusztus 28. 10:32

KÉPZŐINTÉZMÉNY: TV2 ZRT. – 1145-BUDAPEST, RÓNA UTCA 174.
(KSH SZÁM: 24802882-6420-113-01)

2021 TV2 ZRT.
POWERED BY NEOPORT CORE CMSÜdvözöljük a honlapján!

Oldalunkon a TV2 Akadémia által
indított képzésekről tájékozódhat!