Rólunk Képzések Hírek Jelentkezés Videók Tanáraink Kapcsolat Archívum
Rólunk Képzések Hírek Jelentkezés Videók Tanáraink Kapcsolat Archívum

A női röplapda Euró Liga magyarországi fordulója

Szalkai Balázs beszámolója

Az első út

Két dolog kavargott először a fejemben. Ez egy hatalmas lehetőség, olyat láthatok, amit csak nagyon kevesen és szép lassan részt is vehetek benne, ezért biztos voltam benne, hogy bármennyire rövid ideig tart, vagy bármennyire jelentéktelen szerepem lesz benne, az első mindig felejthetetlen. Másrészt, itt emberek dolgoznak, pörögnek, végzik a munkájuk, nem akartam se útban lenni, se feltartani senkit, de mindent látni szerettem volna abból, ami ott folyik.
 

Ezekkel az érzésekkel és gondolatokkal indultunk neki egy 7 személyes kisbusszal Kecskemétnek. A Női Euró Liga magyarországi fordulóját bonyolították le nálunk. Két meccs volt kiírva erre a napra, egy Bulgária-Törökország, lányaink pedig a románokkal játszottak. Jófej emberekkel voltam körülvéve, szóval nem aggódtam. Viszonylag gyorsan meg is érkeztünk, a stáb nagy része már lenn is volt. A szokásos kép fogadott (már akik ott voltak a Judo Eb-n és a sok kábelt meg szerkocsikat látták) 2-3 autó jó pár dolgozó kéz, akik azon dolgoztak, hogy a grillsütőn megfelelően elkészüljön az ebéd, amit még egy 4 csillagos szállodában is megbámultak volna. Az első meglepetés már meg is volt, de a lényeg, hogy az illatok és a látvány mindezt feledtették, bár az otthonról hozott „anya keze melege sajtos zsömi” még ennél is finomabb volt, na de ne szaladjunk ennyire előre.
 

Lényegében 2 nagyobb kocsi, egy közvetítő és egy sugárzó, aztán még, ami minket hozott. A helyszínen 7 kamerás, kommentátor, feliratozó, és technikai személyzet. Van még egy hatfős különítmény, akikről később írok. Összeszokott, laza, jófej társaság, akik profin értik a dolgukat és könnyen elhárítják, ha előre nem látott probléma következik be, márpedig Murphy kedvéért ez be is következett, de ez is egy későbbi story.
 

Maga a rendezvény a Messzi István Sportcsarnokban volt. Egy igazán szép és rendben tartott csarnok, érdekessége, hogy 13-15 méteres belmagasságával azon kevés épület közé tartozik, ahol Magyarországon nemzetközi röplabdamérkőzéseket tudnak megrendezni. Mindenkinek megvolt a helye és a munkája. Gyors bemutatkozások, kézfogások és a csarnok bejárása után jutottunk el nap legfontosabb részéhez. Szép lassan kezdődnek a mérkőzések, a csapatok melegítenek, és nekem megmutatják a vezérlő kocsit.
 

Ez konkrétan az egésznek az agya, szűkösen technikával teletűzdelve 6 ember dolgozik itt. Az első sorban hárman egymás mellett, balról-jobbra a képminőségért felelős kolléga, a rendező és az egyik lassító. A másodikban ketten, a szerkesztő és a másik lassító, és tőlük picit távolabb a hangosító. A nevükben benne van minden, amit a munkájukról tudni kell. Számomra külön érdekes volt a rendező és a lassítók munkája. A rendező dönt el mindent, melyik kamera képe kerüljön adásba, és persze mit vegyenek a kamerák. Folyamatosan mondja az utasításokat, és eléggé pörögnie kell. A lassítók minden egyes fontos momentumot (pont, nagy mentés, érdekesség) folyamatosan mentenek, elég sok gyűlik össze a két meccs végére, ha jól láttam 70 fölötti számnál tartottunk. A szerkesztő folyamatosan kommunikál a feliratozóval és a budapesti stúdióval. A statisztikákhoz, ő huzigálja be, hogy ki szerezte a pontot, vagy a jó blokkot ennél a sportágnál. Ez a feladat igazán nehéz, hiszen egy kis képernyőn kell meglátnod, hogy melyik játékos ütötte le a labdát, vagy ki blokkolt sikeresen, ha nem lett volna mellettünk a lassítónak a kb. 90 cm átmérőjű monitora, a nagy részét le sem tudjuk követni.
 

Minden rendben zajlik, ez egy olajozott gépezet, amiből mindenki kiveszi a részét, (nem azért nem említettem meg a többieket, mert nem olyan fontos a munkájuk, vagy, mert nincs annyi, mint az előbb részletesebben felsoroltaknak, csak egyrészt megunnátok, mire végére érnék, illetve náluk azt láttam, amire először számítottam).

És egyszer csak bekövetkezett az első hiba. Elment az áram az egész stadionból. Ez nem csak a bent lévők és a sportolók munkáját nehezíti meg, hanem az összes felszerelés a stadiontól kapja az áramot. Gyors telefonálás az elektromos művekhez (akik gyorsan kiértek és meg is oldották a problémát), és a jól bevált régi módszer szerint, elő egy aggregátor és hadd szóljon…

 

Miután minden visszaállt a rendes kerékvágásba, eljött az újabb probléma. Először egy hatalmas felhő költözött fölénk, amin nem lehetett átlőni a jeleket a műholdig (apró érdekesség, hogy a jel kétszer járja meg az oda-vissza vezető utat, míg eljut az otthoni tévékhez, és ehhez csak 8 másodpercre van szüksége). Hogy a felhő ne legyen elég kaptunk mellé kiadós esőt is. Az adás a képernyőkön szünetelt, de a munka folyt tovább mintha mi sem történt volna.
 

Összességében egy remek délutánt tölthettem el, egy rendkívül képzett és jófej társaságban, ahol rengeteg dolgot tudtam tanulni arról, hogyan is kell egy élő adást a helyszínről megcsinálni. A napot csak a magyar csapat veresége árnyalta egy kicsit.
 

Remélem ti is eljuttok egyszer egy ilyenre, még ha csak megfigyelőként is, mert tényleg jó emlék lehet mindenkinek. Még rengeteg mindent írhatnék, sok apró érdekesség és story hangzott el, de lehet, hogy ez is sok elsőre, aki kíváncsi úgy is megtalál és megkérdezi.
 

Hogy teljes legyen a nap hazafelé egy kiadós jégesőbe futottunk bele az autópályán, a látótávolság mindössze 10 méter volt. De mire hazaértünk még a nap is kisütött volna, ha nincs este fél 9. A többi már történelem…
 

2013. július 3. 15:44

KÉPZŐINTÉZMÉNY: TV2 ZRT. – 1145-BUDAPEST, RÓNA UTCA 174.
(KSH SZÁM: 24802882-6420-113-01)

2021 TV2 ZRT.
POWERED BY NEOPORT CORE CMSÜdvözöljük a honlapján!

Oldalunkon a TV2 Akadémia által
indított képzésekről tájékozódhat!