Rólunk Képzések Hírek Jelentkezés Videók Tanáraink Kapcsolat Archívum
Rólunk Képzések Hírek Jelentkezés Videók Tanáraink Kapcsolat Archívum

Vigyázz, kész, nyomás!

A Ringier Szerkesztőség Campona utcai nyomdájának vendégei voltunk. Odakint félhomály, a nap már rég lement, hiszen este nyolc óra van. Bár az etika szabályai szerint vendégként érkezni, bárkit telefonon keresni ilyen „késői órán” illetlenség, mégis van, ahol ilyenkor indul az élet, pontosan a munka gőzerővel. Idegenvezetőnk Gugyi Tibor, aki gépteremvezetőként dolgozik itt a 8000 négyzetméter alapterületű nyomóközpontban, 1983 óta. Munkahelyének minden apró szegletét ismeri már, próbálok figyelni szavaira, bár a gépek kattogása visszazökkent: Itt munka folyik kérem!

Sok újat tanulok, bejárjuk a nyomda három fő helységét: először a Feldolgozótermet, ahol 1800 tonna papír magasodik gurigákban fejünk felé,szinte aprónak érzi itt magát az ember. Máris szembejön az ezeket a monumentális nagyságú hengereket mozgató jármű, pontos nevén : a pofás targonca,ami nevét nemhiába kapta, elején a villák helyett nagy kör alakú vasfogó ékeskedik. Bizony, valahogyan mozgatni kell a több tonnás papírrengeteget. Itt található a festéktartály, melynek alapszínei: magenta, sárga, cián és a fekete.

Utunk tovább vezet az Előkészítő-vagy Gépterembe, ahol testközelből szemlélem a tekercsvágógép munkáját. Egy ott dolgozó felhelyezi rá a papírgurigát, majd a gép elkezdi tenni a dolgát. Tibor mondandójából kiderül,ami eddig sem volt titok: a határidő és a pontosság ebben a Világban nem tréfa! Meg van határozva, hogy a szerkesztőségtől hogyan kell érkeznie az információnak. A napilapokat például ütemesen kell küldeniük, 6 percenként küldhetnek egy-egy oldalt. A nyomdában CTP rendszerrel dolgoznak: nyomólemezekre kerül először a szöveg, majd gumikendőre-itt még fordítottan olvasható-erről kerül a ropogós papírra minden cikk, hír és interjú.

Hallok itt még új szavakat, például a lazacszínű papír sem szerepelt eddig szótáramban, ahogyan a Szatelit nyomó, és a H-Verkes nyomó sem. Utóbbi kettő között a különbség, hogy a Szatelit egymással szemben nyomtat, míg a H-Verkesen párhuzamosan futnak a nyomtatott oldalak, persze a gépek kinézetük miatt is kapták találó nevüket. Közben folyik, kattog a munka az élet még a vendégek kedvéért sem állhat meg. Tibor rátekint monitorára: a Blikk ottlétünk pillanatában épp 28.000.-ik nyomtatott példányánál jár. Harmadik-utolsó helyszínünk a Feldolgozó terem, ahova az elkészült újságok érkeznek, szalagban, csipeszeken egyenként csiptetve. További sorsuk az oszlopozóba visz - már ha túlestek a minőségteszten, mert a hibás példányt a selejtkirakó azonnal likvidálja. Az oszlopozó funkciója, hogy leszámolja, és 100.-ával kötegeket képez belőlük.
 

Amelyik példány hibás, de megúszta volna a selejtkirakót, az a vészkirakóban landol, ami minden pálya végén megtalálható. Ez a biztosíték, hogy az olvasóhoz sérült, gyűrött, hiányos példány ne kerülhessen. Közel két óra alatt igen sokat tanultam. Ismereteimen túl gazdagodtam még valamivel, mégpedig a Blikk másnapi számával, amit vendégeskedésünk végén ajándékba kaptunk. Így az este fénypontja mégis az volt, mikor a következő napi híreket már aznap este átbújhattam gépkattogás nélkül a kedvenc kanapém, és egy forró tea társaságában…


2013. július 8. 12:30

KÉPZŐINTÉZMÉNY: TV2 ZRT. – 1145-BUDAPEST, RÓNA UTCA 174.
(KSH SZÁM: 24802882-6420-113-01)

2021 TV2 ZRT.
POWERED BY NEOPORT CORE CMSÜdvözöljük a honlapján!

Oldalunkon a TV2 Akadémia által
indított képzésekről tájékozódhat!